Шукати в цьому блозі

03.01.16

Фразеологізми: як зарубати їх на носі?

Щороку тестовий зошит ЗНО з української мови пропонує одне завдання на знання фразеології. Найчастіше - це тест із вибором однієї правильної відповіді, але бували також завдання на встановлення відповідності. На жаль, не існує стандарного переліку фразеологізмів, які потрібно вивчити, готуючись до ЗНО.

Тому пропоную словничок найбільш вживаних фразеологізмів, серед яких є й ті, що вже траплялись у завданнях ЗНО минулих років (виділені курсивом) - останні обов'язково потрібно вивчити! Словничок можна переглянути тут.

Методи запам'ятовування фразеологізмів схожі на ті, що допомагають вивчити слова з проблемними наголосами:

  1. Роздрукуйте перелік, позначте ті фразеологізми, які точно знайте. Надалі працюйте із "проблемними" для вас фразеологізмами.
  2. Вивчити всі фразеологізми за один раз неможливо. Розподіліть їх на частини та вчіть систематично.
  3. Для найскладніших створіть картки: з одного боку фразеологізм, з іншого - його значення. Можна навіть спробувати пограти в гру "Знавець фразеологізмів" з друзями, які також готуються до ЗНО :)
  4. Також можна виписувати складні фразеологізмі (зі значеннями) на стікери й приклеювати їх на видному місці (робочий стіл, біля ліжка, дзеркало у ванній). Коли ці фразеологізми запам'ятаються, клейте нові.
  5. Частіше використовуйте вивчені фразеологізми в побутовому мовленні. Ваші друзі будуть вражені! :)
  6. Використовуйте зображення для запам'ятовування (можна знайти в Інтернеті або ж створити самостійно).

Немає коментарів:

Дописати коментар