Шукати в цьому блозі

30.10.15

Як прочитати 70 текстів, або Секрети підготовки до ЗНО з української літератури

Скоріш за все, ви не дуже захоплювались вивчення української літератури в школі. А навіть якщо захоплювались, то навряд чи детально пам'ятаєте твори з 8 класу, скажімо. 
А якщо є ще скажу, що програмою ЗНО з літератури передбачено текстове вивчення 70 текстів? Вражає? 
Проте панікувати не потрібно! По-перше, 30 творів дуже маленькі (вірші й подібне). По-друге, романи й повісті зовсім не обов'язково читати повністю.
Трішки заспокоїла? :)

А тепер хочу поділитись із вами секратами підготовки до ЗНО з української літератури:
1. Роздрукуйте собі перелік творів, які передбачені програмою. Так ви будете бачити об'єм роботи. Виділіть для себе ті, які добре знаєте, і ті, які не знаєте взагалі або дуже погано. Починайте вивчення з останніх. Кожного разу, коли прочитуєте твір (+вивчаєте теорію про нього), ставте певну помітку в списку - позначайте свій прогрес :)
2. Запасіться матеріалами! Всі тексти є у вільному онлайн-доступі. Якщо вам не зручно так читати, то можете, звичайно, брати книги з бібліотеки чи роздруковувати з Інтернету. Також існують хрестоматії, у яких є всі твори (але будьте оборежними, іноді вони містять надто скорочені твори). Щодо теорії, то вона теж є онлайн або в довідниках для підготовки до ЗНО. Раджу також вступити в спільноти в соцмережах, які присвячені підготовці до цього предмету. Час від часу ви будете читати там корисну інформацію й робити тести, які там пропонують.
3. Виділіть час! Незалежно від того, готуєтесь ви самостійно чи з репетитором / на курсах, читати тексти ви будете самі вдома. Тому для цього обов'язково потрібно виділити час! Впишіть це в свій розклад і дотримуйтесь його.
4. Читайте "з олівцем"! А ще краще - заведіть окремий зошит, у який записуйте все найважливіше про твір: автор, назва, герої (всі, а не тільки головні), їхні цитатні характеристики, місце подій, що відбувається... Так ви завжди зможете повернутися до своїх записів і пригадати ключові моменти твору. Теорію про твір (рід, жанр, тема, ідея, напрям, композиція, присвята...) можна виписувати в окремий зошит або писати в цей же, це залежить від вашого бажання.
5. Звертайте увагу на цитати!* Укладачі тестів дуже люблять використовувати цитати з творів. Деякі цитати є  відомими, їх часто подають у підбірках цитат на сайтах чи в довідниках. Звичайно, запам'ятати всі цитати не можливо і не потрібно. У будь-якій цитаті є ключові слова, по яких можливо визначити, про кого це чи з якого твору. Тому потрібно просто бути уважними.
6. Робіть собі узагальнюючі таблиці, наприклад:
Назва - Автор - Рід, жанр - Тема - Герої - Напрям - Примітки

Такі таблиці можна знайти готові, але більше ефективно буде, якщо ви зробите це самостійно.
7. Робіть тести! Без тестів нікуди, коли готуєшся до ЗНО. Вони допомагають закріпити, повторити, звикнути. Тести з літератури дуже легкі - достатньо знань, не потрібно ніяких умінь.
8. Виконуйте тести ЗНО минулих років. Так ви зрозумієте, яка специфіка тестів, зрозумієте, які цитати є важливими. Скажу по секрету, що іноді завдання повторювалися, тому краще зробіть всі. Це чудове тренування.
10. Вчи вірші напам'ять! Багато цитат є саме з віршів, а оскільки в них немає сюжету чи великої кількості ключових слів, то дуже складно відрізнити один вірш від іншого. Постарайся вивчити їх напам'ять (що більше, то краще). Почни з тих, які тобі подобаються. :)
9.Знайдіть однодумців! Повірте, готуватись куди легше, якщо робити це з кимось. Це може бути однокласник, друг, подруга, незнайомець з іншого міста, з яким ви познайомились у соцмережі тощо. З такою людиною ви завжди зможете обговорити моменти підготовки, підтримати одне одного. А якщо таких людей буде кілька, то вони точно не дадуть вам розслабитись!

Приємного читання! :)

*Окремо поговоримо про роботу із цитатами

Немає коментарів:

Дописати коментар