Шукати в цьому блозі

28.10.15

Як готуватись до ЗНО? (українська мова)


"Хто добре запалився, той добре почав,
а добре почати  це наполовину завершити".
Григорій Сковорода

Отож, ви вже зрозуміли, що ЗНО вам не укникнути, почитали вимоги, ознайомились із програмою... І тут раптом виникають питання: "А з чого ж починати? І як взагалі готуватись, щоб все встигнути, але не перевантажувати себе?" Якщо в цих питаннях ви впізнали себе, то пропоную вашій увазі список порад щодо того, як правильно організувати свою підготовку до ЗНО.
  1. Виділіть час! Якщо ви вирішили готуватись із репетитором або на курсах, то час занять у вас буде визначений, але пам'ятайте, що потрібно ще виділяти час на виконання домашніх завдань. У випадку, якщо підготовка буде проходити самостійно, потрібно обов'язково вирішити, у які саме дні й скільки часу ви будете приділяти навчанню. Скажімо, щовівторка та щосуботи з 19.00 по 21.00. Пам'ятайте, що систематичність - запорука успіху!
  2. Запасіться матеріаламиСкачайте програму, підберіть підручник/довідник/посібник/збірник теорії, який вам найбільше подобається (на щастя, їх зараз є дуже багато, у тому числі в онлайн-доступі). Пошукайте сайти, на яких міститься корисна інформація, вступіть у групу в соцмережі, яка присвячена підготовці до ЗНО з цього предмету. 
  3. Вчіть теорію! Все-таки без правил нікуди. Заведіть окремий конспект, куди виписуйте всі правила (багатьом легше щось запам'ятати, коли вони це запишуть). Особливу увагу звертайте на винятки, адже їх дуже люблять укладачі тестів. 
  4. Тренуйтеся на практиці! Виконуйте вправи, тестові завдання. Зараз є дуже багато тестів онлайн. Найкраще робити тести одразу після вивчення однієї теми (вивчили - попрактикувались). Що більше тестів розв'язуєте, то краще! Особливо, якщо ви при цьому використовуєте таймер.
  5. Повторюйте! Час від часу повертайтеся до теми, яку вже вивчили, робіть ще тести з неї. Якщо виникають труднощі, знову перечитуйте теорію. Ваше завдання - засвоїти матеріал так добре, щоб не робити жодних помилок. 
  6. Найскладніше - на стікер, який можна повісити на видному місці (наприклад, на письмовому столі або на дзеркало у ванні). Це найбільше стосується проблемних наголосів, винятків, слів іншомовного походження та всього того, що особисто вам складно вивчити.
  7. Пишіть твірЗапам'ятайте структуру, навчіться добирати приклади, пишіть на ті теми, які вже були на ЗНО минулих років. Знайдіть людину, яка погодиться допомогти вам з перевіркою творів (репетитор, вчитель у школі, хтось із знайомих тощо). І пам'ятайте, що під час тестування у вас буде 25 хв, щоб написати твір, та 15 хв, щоб переписати його на чистовик. Тому працюйте із таймером.
  8. Знайдіть однодумців! Повірте, готуватись куди легше, якщо робити це з кимось. Це може бути однокласник, друг, подруга, незнайомець з іншого міста, з яким ви познайомились у соцмережі тощо. З такою людиною ви завжди зможете обговорити моменти підготовки, підтримати одне одного. А якщо таких людей буде кілька, то вони точно не дадуть вам розслабитись!
  9. Проходьте повний тест ЗНО (реального, минулих років). Робіть це з певною систематичністю (наприклад, раз в два місяці). Так ви будете бачити свій прогрес та звикнете до формулювання питань на ЗНО.
Головне: займайтеся систематично, пам'ятайте винятки, робіть багато тестів та вірте у свій успіх!

Немає коментарів:

Дописати коментар