Шукати в цьому блозі

25.10.15

Вивчити українську легко!

Для багатьох абітурієнтів, які починають підготовку до ЗНО з української мови та літератури, актуальним є питання: «Як швидко вивчити українську, якщо не дуже добре вчив її у школі?» або «Як налаштуватись на вивчення української, якщо в побуті нею не розмовляєш?»
На жаль, на сьогодні склалась така ситуація, що, попри державний статус української мови, велика кількість людей спілкується іншою (здебільшого, російською) мовою. Окрім того, уроки української рідко потрапляють у перелік улюблених предметів школярів. Це не є проблемами власне абітурієнтів, але їм доводиться стикатись із наслідками цього й намагатись вивчити українську (мову й літературу) за рік чи навіть кілька місяців.


То як все-таки швидко вивчити українську?
Так само, як ви вчите будь-яку іноземну мову! Здивовані? J

Отож перелік конкретних порад:

  1. Слухайте! Зараз є багато сучасних музичних виконавців, серед розмаїття яких ви обов’язково знайдете тих, які припадуть до душі. Якщо ви також належите до тих, хто легко сприймає інформацію на слух, то скачуйте аудіокниги українською (зокрема, твори з програми ЗНО з української літератури). Звертайте увагу на мову телебачення, повідомлення в транспорті («…двері зачиняються!» - саме зачиняються, а не закриваються), радіомовлення тощо.
  2. Читайте! Ні для кого не секрет, що саме завдяки читанню можна збагатити лексичний запас, зрозуміти граматичні конструкції, «звикнути» до мови, побачити її красу. Звичайно, найкраще буде читати твори з програми ЗНО (подвійна користь), але не обов’язково обмежуватись цим. І не обов’язково купувати книги, можна завітати в бібліотеку, позичити в друзів або почитати онлайн. Як і у варіанті з музикою, літератури українською мовою є багато, вона різна, і я впевнена, що ви знайдете щось «своє».
  3. Говоріть! Намагайтеся практикувати мову постійно. Якщо серед ваших друзів немає з ким поговорити українською, то знайдіть таку людину! У цьому допоможуть зокрема соцмережі, де можна знайти нових друзів.
  4. Пишіть! Звичайно, найпростіше буде писати українською в тих же соцмережах. Можете спробувати завести окремий блог, де будете писати виключно українською (не обов’язково, щоб він був популярним, можна й просто «для себе»). Але більш захоплюючим було б знайти друзів по листуванню й відправляти справжні паперові листи поштою. Такого листа довше писати (та ще й від руки – тренування почерку), довше чекати, але повірте, це очікування того варте!
  5. Дивіться! Думаю, багато з вас люблять дивитись фільми чи серіали. То чому б не робити це українською? Адже більшість популярних фільмів та серіалів перекладені на українську.
  6. Виписуйте! Час від часу записуйте окремі слова, вислови, граматичні конструкції тощо, які ви дізнались (із тих же пісень, фільмів, мовлення людей…). Це допоможе зберегти їх, щоб перечитувати при потребі.
  7. Змініть мову на всіх своїх пристроях та в соцмережах на українську. Так ви будете частіше її бачити, нею читати, словом, звикнете.
Отже, налаштуватись на вивчення української досить легко. Для цього достатньо робити все те, що ви й так робите, лише українською. Налаштування на вивчення української мови, бажання не тільки вивчити "сухі" правила, а й зрозуміти мову, збагнути її красу (не дарма ж кажуть, що українська мова – милозвучна, солов’їна) – це перший крок до успішного складання ЗНО з української. Про конкретні поради щодо підготовки власне до тестування поговоримо в наступному пості J

Немає коментарів:

Дописати коментар